У ягодах журавлини міститься повна колекція корисних речовин. Журавлина багата на цукор, органічними кислотами, пектинами і вітамінами. У ягодах зустрічається лимонна, бензойна, урсолова, хінна, хлорогенова, яблучна, олеандрового, бурштинова і щавлева кислоти, досить велика (щодо інших ягід) кількість пектинів. Вітамінна частина журавлини представлена вітамінами групи B, РР, К1 (філохінон) і великим вмістом вітаміну С, кількість якого в журавлині порівняно з лимонами. Ягоди журавлини багаті антоціанами, фенолокислот, лейкоантоціанів, катехинами, бетаїном, макроі мікроелементами.
У журавлині дуже багато калію, трохи менше фосфору і кальцію. Досить заліза, марганцю, міді. Корисні властивості Вживання журавлини покращує апетит і травлення. Посилюється вироблення шлункового соку і соку підшлункової залози. Це призводить до поліпшення стану при запаленні підшлункової залози.
Ягоди журавлини мають також сечогінну і бактерицидну дію і захищають сечостатеву систему від інфекцій, від набряків. Журавлина при вагітності корисна, оскільки містить компоненти проантоцианидина, які запобігають розмноженню бактерій в клітинах сечостатевої системи.
Журавлина містить безліч антиоксидантів, а також має протиракові та протизапальні властивості. Вважається, що сік ягоди, зв’язуючись з двома ферментами людського організму, що викликають утворення ракових клітин, активно протидіє їх створенню та розповсюдженню.
Журавлина містить такі потужні фенольні антиоксиданти, як антоціани, які забезпечують її лікувальні властивості. Фенольні антиоксиданти також збільшують рівень «хорошого» холестерину і зменшують рівень «поганого», знижуючи потенційний ризик захворювання атеросклерозом. Реcвератрол, знайдений в журавлині в натуральному вигляді, має протипухлинну дію. Реcвератрол пригнічує поширення пухлинних клітин. Встановлено, що містяться в журавлині урсолова і олеанолова кислоти розширюють венозні судини серця, живлять серцевий м’яз. Журавлина зменшує головний біль, знижує вміст протромбіну в крові, підвищує еластичність, міцність стінок кровоносних капілярів. Напої з журавлини мають жарознижувальну дію, тому їх рекомендують застосовувати при грипі і високій температурі.
Еще больше полезной информации, Вы, можете получить на курсах подготовки к родам в семейном центре «Азбука для родителей»